12. tammikuuta 2015

Keisarinnojen uudet vaatteet

Se on taas täällä. Aika jolloin saa puistella pikkuisia untuvia vaatteistaan ja hämmästellä kuinka kanalan lattia peittyy pehmoiseen höyhenmattoon alta aikayksikön. Kyseessä on tietysti kanojen sulkasato.

Kanat pitävät yleensä kerran vuodessa sulkasadon, jolloin ne lopettavat muninnan ja käyttävät energiansa sulkapukunsa uusimiseen. Sulat ja höyhenet putoavat hieman yksilöstä riippuen nopeammin tai hitaammin - nopeasti sulkansa pudottavat kanat voivat olla hyvinkin alastoman näköisiä, ennen kuin uudet sulat kasvavat tilalle.

Tässä alla on hyvin havainnollistava kuva sulkasadosta. Vasemmalla Leila täydessä komeassa sulkapuvussaan, kun taas oikealla pahimman sulkasadon aikaan.


Sen lisäksi, että kanoille muutenkin tulee talviaikaan ja vieläpä aivan erityisesti sulkasadon aikaan tarjottua monipuolisesti ruokaa, on tapanani lisätä sulkasadon aikaan ruokaan kuuriluonteisesti myös oluthiivaa, joka sisältää runsaasti erilaisia B-luokan vitamiineja.

Oluthiivaa saa erilaisista hevostarvikkeita myyvistä liikkeistä tai luontaistuotekaupasta ihmisille suunnattuna versiona. Riippuen kummasta tuotteen ostaa, se on hieman eri muodossa. Hevosille myytävä tuote on karkean jauhomaista, ihmisille tarkoitettu tuote on hiutaleena ja sen aromi on huomattavasti pehmeämpi.

Oluthiivalla kyllästettyä viiliä

Vihannes-hedelmäsosetta kera oluthiivan
Kanalassa riittää nykyään höyheniä tuon tuostakin, mutta sitä saa muutenkin olla näin talviaikaan siivoamassa huomattavasti useammin kuin kesällä.

Näin talvella kun kanat eivät ulos halua, ellei satu olemaan hyvin leuto ja lumeton päivä, jollaisia riittii runsaasti viime talven joulu-tammikuussa, ne asuvat jatkuvasti sisällä, joten luonnollisesti siivoamistakin on paljon enemmän.

Siinä missä kanala täytyy kunnolla siivota kesällä muutaman kerran, tyhjennän sen talvella noin kolmen viikon välein ja kippaan uudet kuivikkeet tilalle. Ja kolmen viikon jälkeen se on jo tosiaankin siivoamista vailla - ainakin oman nenäni mielestä.

Eilisen siivouksen yhteydessä päätin myös tehdä "orsioperaation" ja kääntää nurkassa viistottain olevat orret, suoraan seinän myötäisesti. Vähän sahailua ja porailua ja tadaa, orret uudelleensijoitettuna. Kanat ja Hanski katselivat muuttunutta yösijaa hetken, kunnes tyytyväisinä kävivät nukkumaan.

Ensi kesänä lienee taas sopiva aika vaihtaa orretkin uusiin. Aina kanalan siivouksen yhteydessä, kesällä useamminkin, koska siivousväli on silloin muuten pidempi, rapsuttelen orret samalla puhtaaksi. Käytännössä vuollan niistä aina pienen kerroksen pois, jolloin ajan kanssa orret ohenevat.

Ja loppuun vielä tuoretta kuvaa Ursulasta, pienestä tupsujalkaisesta silmäterästäni. Ursulalle tulee pian ikää jo 7kk ja se on kasvanut todella kauniiksi kanaseksi. Vastahan se oli tuollainen pikkuriikkinen lilliputti, kuoriuduttuaan juhannusaattona.. ☺


22 kommenttia:

 1. Nämä tarinat miellyttävät minua erikoisesti, koska kanat saavat oikeanlaista rakkaudella höystettyä hoitoa.

  VastaaPoista
 2. Minä niin haaveilen meille kanoista, tosin vain kesäkanoista. Olisin viime kesäksi ottanut, mutta en saanut niille talvikotia järjestettyä, niin jäi vielä haaveeksi. Uusi yritys tulevalle kesälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, että on paikkoja jotka vuokraavat kesäksi kanoja?
   Ne saa siis syksyllä palauttaa kotiinsa :)

   Halutessaan voi myös laittaa omaa ilmoitusta, jossa kertoo halukkuudestaan kesäkanoihin. Tiedätkö munanetin? Siellä kannattaa kurkistella :)
   http://munanetti.net/

   Poista
  2. Nyt tiedän, kiitos :) Käynkin heti kurkkimassa!

   Poista
  3. Kiva jos tästä oli apua! :)))

   Poista
 3. Nyt tiedän jotakin kanojen hoidosta, kun omaa kokemusta ei ole. Oli mielenkiintoista luettavaa. Ursula on tosi kaunis kana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ja Ursula kiitämme :-)

   Poista
 4. Vähän sitä ollaan surkean näköisiä sulkasadon aikana :)
  Ursulasta onkin tullut kaunis kananen.

  Iloista viikkoa eläintesi parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuva puolialastomasta Leilasta on otettu 26.12.2013. Silloin ei ollut yhtään lunta, joten kanat mielellään halusivat pihalle. Leila oli niin alastoman näköinen, että olisi tehnyt mieli pukea sille villanuttu niskaan.. :)

   Poista
 5. Voi, muistan kyllä kanalan hajun talvella...
  Ursula on todella kaunis ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä niin paljon vietän aikaa tuossa eläintilassa, jossa asuu niin kanat kuin kanitkin, että siivoan kanalankin siksi ihan viimeistä murua myöten usein, ettei "hajutaso" nouse. Kun on siistiä, niin on mukava siellä istuskella eläinten kanssa - ihan terapiaa :) ♥

   Poista
 6. Kanat tykkää, kun on siistiä ja tottakai sinullakin on mukavaa katsella kättesi jälkeä ja seurustella tipujen kanssa.
  Ursula on niin kaunis kana, että silmäni siihen nauliintuivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ursulasta on kyllä tullut kaunis kuin mikäkin! ♥

   Poista
 7. Teillä kasvatetaan onnellisia kanoja! Kylläpä voi kana olla kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kanat ovat samaa mieltä :-)
   Ja kyllä vain, Ursula on UPEA ♥

   Poista
 8. Kyllä voi kana olla kaunis! Kerrassaan upea väritys Ursulalla :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ursula eroaa hyvin joukosta, kun muut rouvaset ovat vaaleita/punertavia. Sitten Ursula on tuollainen korppikotka :D

   Poista
 9. No enpä ole tiennyt, että sulkasadon aikana ulkonäkö menee tuollaiseksi. :D Todella havainnollistava kuva ja juuri tällaisia on mielenkiintoista nähdä. :) Ja minunkin täytyy liittyä kehujien kuoroon ja ihmetellä miten onkin niin kaunis väritys Ursulalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastedes jos jossain sattuu näkymään pylly paljaana tepastelevia kanarouvasia, niin syy voi hyvinkin olla sulkasato :)

   Tämä sulkapuvun vaihtaminen on todella yksilökohtaista - toiset vaihtavat sen niin hitaasti, ettei sitä pahemmin ulospäin edes huomaa, kun uudet ehtivät kasvaa sitä mukaan, kun vanhat hiljalleen putoavat. Ja sitten on tällaisia tapauksia, kuin kuvassa.. ;)

   Poista
 10. Ei muuten näytä kauhean herkulliselta tuo vihannes-hedelmäsose oluthiivalla höystettynä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jo mietinkin, että eikö kukaan aio sanoa mitään tuosta epäilyttävästi jauhelihakeittoa muistuttavasta mössöstä! :D Soseessa oli suuri osa omenaa ja kun siihen sitten sekoittaa ruskeaa oluthiivaa, on kokonaisuus ei-niin-silmiä hivelevä! :D

   Poista

Mukavaa kun jätät viestiä! Anonyymien kommentteja ei pääasiassa julkaista, ellei mukana ole jotain nimimerkkiä. Valitsethan siis mieluiten anonyymin sijasta kohdan "Nimi/url" johon voit kirjoittaa nimimerkkisi tai nimesi, kiitos! :)