perjantai 16. lokakuuta 2015

Syyssäitä ja pupupotilaita

Tämä on taas ties kuinka mones kerta kun samasta asiasta hihkun, mutta ei mahda mitään - ihanat säät ja ihana luonto! Kummasti kelpaa siellä ja täällä jolkotella koirien kanssa, kun kauniita värejä kaikkialla. Välillä sitä on oikein kameraakin ottanut vähän matkaan mukaan.


Pölypallona luokses pompin.. ♪

 

 
Pupurintamallakin tapahtuu. Otetaan ensiksi puheeksi vaikka Riemuloikan tämän vuoden ensimmäinen kääpiöluppapesue, josta kotiin jäi Riemuloikan Riutunut Rikkalapio, eli kotoisammain Rufus. Tai vieläkin kotoisammin, Ruffe.
 
Tulin tässä ihan vastikään pojasta napanneeksi jokusen uuden kuvan. Ruffelle tulee ikää pian neljä kuukautta ja se on kasvanutkin jo kovasti. Itse toki näen sen yhä "pienenä nöyhtäpallona" koska sitä päivittäin katselen, mutta hetki sitten suoritettu vaa'alle istuttaminen ja siinä näkynyt 1,3kg saivat havahtumaan, että poika alkaa olemaan mies :) ♥
 
 

Kuvissa näkyy hyvin Rufuksen kaksiväriset silmät, jotka siis johtuvat siitä, että poika on väriltään, tai pikemminkin kuvioltaan, x-kirjava.
 
X-geeni eli valkoisen sinisilmäisyyden geeni yhdistäessä muuhun väriin kuin valkoiseen sinisilmäiseen, synnyttää x-kirjavia kaneja, joiden kuvio on sattumankauppaa. Kuvio voi olla vaikka pieni läntti otsassa tai suurempi valkoinen koko kania kiertävä alue - tai mitä vain näiden väliltä. Kirjavuus näkyy myös silmissä, jotka voivat olla kaksiväriset, kuten ne ovat Rufuksella.
 
 
Huoltakin on piisannut pupupotilaan johdosta. Sinna nimittäin sairastui kokkidioosiin, joka on yleisimpiä kanien sairauksia ja erityisesti kasvattajilla yleisin poikaskuolemien aiheuttaja. Yleisyydestään huolimatta, monet ovat omien kanien sairastuessa asiasta aikalailla hiljakseen. Sairaudet eivät kuitenkaan hyssyttelyllä poistu ja niitä aina ollut, on yhä ja tulee varmasti ainakin olemaankin.
 
Sairauksiin on aina hyvä suhtautua vakavasti, oli kyseessä mikä tahansa. Kun Sinnalle sairastuessaan aloitettiin antibioottikuuri, aloitettiin samainen kuuri varmuuden vuoksi myös muille kaneille. Ei käynyt aika pitkäksi täällä aamuin illoin tarjoillessa lääkettä kaneille, joiden mielestä tarjottava litku oli jotain sanoinkuvailemattoman kamalaa - lukuun ottamatta paria poikkeusta, jotka pitivät lääkkeestä niin kovasti, että toinen vahingossa rouskutti lääkeruiskustakin pään irti, ennen kuin ehdin kissaa (tai kania) sanoa.. naminami!
 
Tämä terveiden kanien lääkitseminen on erittäin suositeltava toimintamalli silloin, jos haluaa vaikuttaa siihen, ettei muut kanit sairastu. Voin kyllä sanoa, että apteekissa nuorehkon ja mitä ilmeisemmin alalla melko uuden farmaseutin ilme voi kyllä olla aikalailla vertaansa vailla, kun siinä reseptillä lääkkeitä hakiessasi ja samalla niitä näitä jutellessa käy ilmi, että haet kasan lääkepulloja lääkitäksesi joukon kaneja "varmuuden vuoksi".. :)
 
Kokkidioosin yksi selkein oire on painon putoaminen, jolloin kanilla alkaa selkäranka tuntumaan selvästi. Tämä oire on yleinen myös silloin kun kanilla on matoja, joten usein kokkidioosiin sairastuneen kanin omistajan ensimmäinen ajatus onkin, että mahtaako olla matokuuri paikallaan.
 
Kokkidioosiin sairastuneen kanin paino voi pudota todella nopeasti ja rajusti. Näin kävi Sinnallakin, joka muuttui hetkessä terveennäköisestä pupusta laihaksi rääpäleeksi. Sinna on onneksi "nuori ja vetreä" ja lääkitys auttoikin pian. Sinna on tervehdyttyään alkanut todella nopealla tahdilla keräämään painoaan takaisin. Hieno tyttö kasvamassa  ♥
 
 
Kanimaisista sairasteluista puheenollen, kerroin aikaisemmassa postauksessa Saku-papparaisen olevan potilaana, kun papalle iski todella raju tulehdus toiseen silmään. Se oli mahdollisesti saanut esimerkiksi heinästä tai oksasta pienen osuman silmäänsä, josta bakteeri päässyt sarveiskalvon alle muodostamaan tulehduspesäkkeen.
 
Kolmeen kertaan käytiin Sakun kanssa eläinlääkärissä silmän vuoksi ja jatkettiin lääkitystä, kunnes saatiin lopulta "terveen paperit". Sakun silmä on siis taas entisessä loistossaan ja pappa voi hyvin! Muutaman kuukauden kuluttua papalle tulee ikää 7-v ja ja toivon niin kovasti, että vuosia olisi vielä monia edessäpäin.
 
Ja sitten pappapupuista pikkupupuihin  - eilen tuli kääpiöluppalapsille ikää tasan viisi viikkoa. Naperot ovat jo hauskasti oppineet jääkaapilla kerjäämisen jalon taidon - niin sitä pitää tenavat! Illalla kun ovat täällä vapaana juoksemassa ja joku sattuu jääkaapin oven avaamaan, on pian emo ja lapset kiipeämässä housunlahkeita pitkin ylöspäin ruoan toivossa. Ja tokihan sieltä sitten helposti jotain tippuukin...
 
"Niin hyvää ettei sanotuksi saa.."
 
Nyt kun eletään lokakuun puoliväliä, niin "ulkoruokinta" on kokoajan vähäisempää. Ruohoa ja voikukanlehtiä toki piisaa yhä, samoin puissakin on vielä lehtiä, mutta yhä suuremmassa määrin on alettu taas turvautumaan kaupan valikoimiin - jota onneksi riittää.
 
Viimeisimmällä kanien "ruokakaapintäydennysreissulla" pupuille mukaan tarttui lehtikaalia, retiisejä, fenkolia, kurkkua, palsternakkaa ja lanttua:
 
 
Vaan vielä lehtipuissakin on lehtiä, osassa jopa vihreitä. Meillä erityisesti jalava ja pähkinäpensas ovat vielä melko vihreälehtisiä, joten ainakin tällä hetkellä siis yhä riittää kaneille jopa vihreää syötävää. Ruffe tässä nautiskelee pähkinäpensaan oksista/lehdistä:
 
 
Ja tähän loppuun vielä "seitsemän töpön jengistämme" yksi kuva, jonka Facebook-sivulla ehdinkin julkaista jo tovi sitten.
 
Kaikki eivät kuitenkaan Facebookissa ole eikä näin ollen siellä kuvia käy katselemassa, joten tokihan myös tänne kuva jengin hauskasta värisävyjen mukaan asettautumisesta kipon ympärille. Vielä kun olisi yksi valkoinen jengissä enemmän, niin olisi peräti täysin vuorotellen.. :)
 
Tumma, vaalea, tumma, vaalea....
 

17 kommenttia:

 1. Upeita kuvia koiristasi syksyisessä luonnossa.
  Rufuksen silmät ovat erilaisuudessaan kauniit ja mielenkiintoinen selitys sille, mistä johtuvat.

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Aina yhtä veikeää kun vie iltapalaa tuolle jengille, kun kaikki pyörii tiiviinä jenginä jalkojeni ympärillä niin, etten meinaa saada askeleita otettua :D ♥

   Poista
 3. Hei, kanien ruokatäydennyspussukoita tulisi hankkia ihmisillekin - sen verran tervellistä apetta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä olet kyllä oikeassa!
   "Popsi popsi porkkanaa.. lalalaaa.." :)

   Poista
 4. Ihania kuvia lemmikeistä ☺
  Hyvää viikonloppua sinne kaikille tasapuolisesti ~♥~

  VastaaPoista
 5. Mahtavia kuvia!
  Toivottavasti taudit häipyvät..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinna onneksi tervehtyi ja kasvaa taas tietään kohti isoa pupumaisuutta :-)

   Poista
 6. Ihania kuvia! Voi että, mahtaa olla ihanaa elellä tuollaisen kanilauman keskellä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se suurimmaksi osaksi! :D Voi niitä aikoja kun iskee järkyttävä flunssa tai influenssa ja mies on pitkiä päiviä töissä.. pakko vain raahautua sängyn pohjalta ruokkimaan laumaa. Niitä hetkiä ei kyllä paljon kaipaa! :D

   Nimimerkki "täytyy muistaa käydä ottamassa influenssarokotus" :-)

   Poista
 7. Voi että kun tuo rex näyttää niin pehmoiselta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä vain NÄYTÄ :) ♥

   Poista
 8. Kyllä oli taas ilo katsella ja lukea kuulumisianne! Arvostan valtavasti tapaasi huolehtia eläinystävistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ilonne on ilomme", vai kuinkas se menikään.. :)

   Poista
 9. Ylisöpöjä pupuja! En kestä :D

  VastaaPoista

Mukavaa kun jätät viestiä! Anonyymien kommentteja ei pääasiassa julkaista, ellei mukana ole jotain nimimerkkiä. Valitsethan siis mieluiten anonyymin sijasta kohdan "Nimi/url" johon voit kirjoittaa nimimerkkisi tai nimesi, kiitos! :)