26. kesäkuuta 2015

Vuosikas korppikotka

Untuvajengimme "pieni korppikotka" eli Ursula tuli vastikään vuoden ikään. Ursula sisaruksineen kuoriutui viime vuoden juhannusaattona ja koska pesue oli edesmenneen Rokki-Pekka kukon viimeinen, halusin siitä jättää kotiin yhden neitokaisen. Kohteeksi valikoitui Ursula, koska se oli pesueesta eniten isäänsä muistuttava.


Ursula oli nuorena musta kuin korppikotka, jonka vuoksi se saikin tämän liikanimensä. Sittemmin korppikotkasta kuohkeutui sangen sievä kananeito!

Lyydia, jonka ahkeran hautomisen tuloksena Ursulakin tähän maailmaan tiensä nakutti, ei ole vielä tänä kesänä saanut innostusta moiseen. Kesäkään ei tosin ole vielä ainakaan säiden puolesta kummoisemmin itsestään ilmoitellut, joten kenties kanatkin tuumaavat, että kyllä se on sitten pitkä & vetinen talvi.


Hautomisvietti ja poikasten hoitaminen on tilanteita, joissa kanojen luonne-erot korostuvat hyvin selkeästi. Esimerkiksi Lyydia on aina ollut hyvin rauhallinen ja kiltti sylikana. Kun se hautoo, se on yhtä kiltti ja antaa muun muassa kiltisti tarkistaa joka päivä allensa pesään. Siitä vain kämmen kanan alle, hopsansaa kana ilmaan kuin nosturilla konsanaan ja sitten vain takaisin alas ☺

Syy miksi hautovan kanan alle sitten ylipäänsä mennään sörkkimään on se, että joka päivä tulee tarkastettua, onko sinne ilmestynyt ylimääräisiä munia muiden kanojen toimesta. Munat joita kana hautoo, on hyvä merkitä jollain tavoin, jotta tunnistaa pesään ilmestyneet ylimääräiset munat ja voi ne sitten poistaa.

Toista se on Leila, koko kanajoukkion tulisieluisin eukko. Kun se hautoo, ei pesään ihan niin vain mennäkään. Nokka iskee nopeasti käteen kiukkuisen kotkotuksen säestyksellä, mikäli yritätkin lähestyä The Munia. Leilan hautoessa tai hoitaessa tipuja, on kukkokin tossun alla, sillä se kiertää kiukkuisen mamman huomaamattomasti hiipien mahdollisimman kaukaa. Hanski-parka.

Meidän tämänhetkiset tiput tulivat jo kahden kuukauden ikään. Sukupuoletkin ovat ne, jota heti niiden kuoriuduttua katselinkin, eli kyseessä tosiaan on kukko ja kana. Kanatipu on kauniin kuvionsa kanssa kuin helmi konsanaan:Sateenkaariperhe Leenu & Leila Ry teki torstaina säntillisen tasajaon orsille mennessä: kummallekin yksi tipu viereen ja vielä pyllytkin samaan suuntaan oman poikasen kanssa:


Kanoista kaneihin, Unnan seitsemän rex-lapsukaista kasvavat yhä hyvää vauhtia. Viikon loppupuolella voi alkaa naperoilla silmiäkin jo avautumaan. Torstai-illan meininkiä pesässä, jossa yksi taas kurkottelee kohti korkeuksia:

Mmm joko se on ruoka-aika.. maitobaari huhuu?

Unnaan uppoaa paljon ruokaa, mikä ei ole ihmekään kun on seitsemän kovaa vauhtia kasvavaa ja maitoa tarvitsevaa naperoa pesässä. 

"Uh, ne ipanat imee mut kuiviin..."

Perjantaina on laskettu aika kääpiöluppa Tildalle, jolle on syntymässä pesueellinen pienokaisia - sikäli kuin kaikki hyvin menee. Kaikki poikaset tulevat olemaan x-kirjavia ja todennäköisimmin värissä luonnonharmaa, riippuen hieman mitä värejä emo suvussaan kantaa.

7 kommenttia:

 1. Ihana kuva tuo orrella "pyllyt samaan suuntaan". Meillä tipuillaan vasta ensi keväänä..hope so! Ursulalla on kyllä kaunis väritys :)

  VastaaPoista
 2. Oli ihana aloittaa aamu vierailemalla teillä! Minua Ursulana erityisesti huvittaa kaimani! Olen myös eniten isääni muistuttava pesueesta... :) Ja ai että, kyllä hymy kareili noita kanaemoja katsellessa, kuinka ovatkin tosiaan vielä eri päin! Pystyn melkein tuntemaan tuon pienen samettinenän, joka tuolta pallerokasasta kurottaa!!!Äiti on lempeäkatseinen kaunotar! :)
  Sinulla on sana hallussa, nautittavaa luettavaa! Hyvää viikonloppua ja jännittäviä hetkiä Tildan kanssa.

  VastaaPoista
 3. Ihanat sympaattiset kanat ♥
  Kiitos kuvista.

  VastaaPoista
 4. Ensin katson aina nää kanikuvat, sillä niistä mä niin tylkkään, voi jukrat, kun voisinkin ottaa kanin vielä, niin heti sulta tilaisinkin sellasen söpöliinin!

  VastaaPoista
 5. Oiiih, ihania kanasia! Oon aina tykännyt kanoista , isovanhemilla niitä oli ja siskon kanssa hoivattiin ja ruokittiin niitä antaumuksella. Ovat symppiksiä ♥ Ja tuo kani on ihastuttava silkkiturkki!

  VastaaPoista
 6. Oikeita kaunottaria nämä kanat! Ihana kuva tuo, jossa ovat poikastensa kanssa. Entäs sitten Unna ja poikaset , ei noita voi olla ihastelematta.

  VastaaPoista
 7. Viettikö sateenkaariperhe Pride-viikkoa muuten, kun jakamalla jälkikasvun ja istumalla omiin suuntiinsa?

  VastaaPoista

Mukavaa kun jätät viestiä! Anonyymien kommentteja ei pääasiassa julkaista, ellei mukana ole jotain nimimerkkiä. Valitsethan siis mieluiten anonyymin sijasta kohdan "Nimi/url" johon voit kirjoittaa nimimerkkisi tai nimesi, kiitos! :)