29. toukokuuta 2015

Kanien salaperäiset sukupuolet - kuinka vahinko kiertää

Erityisesti tähän vuodenaikaan syntyy paljon kaneja - sekä toivottuja, että täysin yllätyksenä maailmaan putkahtavia. Näitä jälkimmäiseen kastiin kuuluvia, ei-toivottuja tulee kaikessa yllättävyydessään yllättävän runsain mitoin. Ja tämä on asia, jota tulenkin aika ajoin miettineeksi.


Kaneista usein kuulee jokseenkin puolihuumorilla puhuttavan, että kun hankkii kaksi kania, pian onkin viisikymmentä kania - kun ne kanit lisääntyvät kuin kanit konsanaan. Ja näinhän ne toki tekevät, mikäli esimerkiksi poikasia myyvä ihminen ei ole tarpeeksi panostanut siihen, että erottaa myymiensä poikasten sukupuolet toisistaan.

Pieni tovi sitten, luonani kävi kaksi kania tunnistetatuoitavana. Kyseessä kaksi kolmenkuukauden ikäistä risteytystyttöä - kunnes ihan ohimennen tulin kurkanneeksi pupujen töpöjen alle ja havaitsinkin, että ne ovat kumpikin poikia. Aikaisemmin kun ihmisiä on täällä käynyt varmistamassa sukupuolia esim. kahdelta ostamaltaan "tyttökanilta" on useinkin käynyt ilmi toisen olevankin poika. Onneksi, joskus sentään ovat olleet tyttöjä kuten on pitänyt ollakin ☺

Pupuja myyvät ovat mielestäni hyvin vastuullisessa asemassa siinä, että myisivät poikasia ainoastaan mikäli ovat varmoja niiden sukupuolista. Mikäli poikaset lähtevät uusiin koteihin hieman kuin siat säkissä, voi uudessa kodissa odottaa jonkin ajan kuluttua yllätys: häkistä löytyy iso kasa pupuvauvoja. Pahimmassa tapauksessa niin, että yhdet poikaset ovat syntyneet ja uros on ehtinyt astumaan naaraan jo uudelleen - naaras kun voi tulla kantavaksi heti poikasten syntymän jälkeen.

Koska pupulapset tulevat usein sukupuolista tietämättömille lemmikkikanien omistajille yllätyksenä, voi heillä olla taas vaikeus erottaa syntyneiden poikasten sukupuolet toisistaan. Mikäli sukupuolten erottaminen ei onnistu ja poikaset myydään eteenpäin on taas sama vaara - uudella omistajalla on hetken kuluttua läjä ei-toivottuja kaneja. Näin ollen vahinko ikään kuin jatkaa kulkuaan uudelleen ja uudelleen.

Siksi alunperinkin poikasia myyvien ihmisten vastuu asiassa on mielestäni erittäin tärkeää. Perehtyä todella myymiensä eläinten sukupuolten erottamiseen - tai yksinkertaisesti myöntää itselleen, jos ei tähän kykene ja tunnistuttaa sukupuolet jollain osaavalla taholla, ennen niiden myymistä eteenpäin.

Joku varmasti miettii, onko se niin kovin kamalaa, että yllättäen poikasia syntyy - onhan ne niin kovin suloisia ja niiden kasvua on mukava seurata. Kyllä, olen samaa mieltä.

Vaan tilanne usein muuttuu toisenlaiseksi silloin kun poikaset alkavat olla isoja ja ne olisivat valmiita muuttamaan uuteen kotiin. Vahingossa syntyneille risteytyskaneille ei välttämättä löydy koteja, vaikka kivien ja kantojen alta kaivaisi - etenkin kun vahinkopoikasia syntyy erityisesti tähän aikaan vuodesta runsain määrin.

Kaikki riippuu toki monesta eri seikasta aina myyntiajankohdasta alkaen: joskus voi käydä niinkin, että poikaset varataan hyvissä ajoin ennen luovutusikää. Ennakkoon tätä on vaikea ennustaa. Sittenkin tietysti, on tärkeää se mistä jo puhe onkin: tunnistaa sukupuolet oikein! ☺

Sukupuoliasioihin apua hakiessaan, esimerkiksi Kaniyhdistyksen ja Kaniininkasvattajien sivuilta löytyy kasvattajalistat. Apua tarvitessaan voi pyytää apua sukupuolten tunnistamiseen. Jos tuntuu, ettei kukaan asu sopivan matkan päässä, on Facebookissa erilaisia kaniryhmiä, joissa voi rohkeasti kysyä apua, josko lähialueella olisi joku asianosaava.

Itse autan mielelläni mikäli kanien sukupuolissa on epävarmuutta ja näin myös monet muut kasvattajat tekevät. Rohkeasti siis vain ottamaan yhteyttä, jos sukupuoliasiat vähänkään mietityttävät. Ei kysyvä tieltä eksy ja sitä rataa ☺

7 kommenttia:

 1. Hyvä postaus, tämä taitaa olla päivän teema :)

  Meidänkin kaninkasvatuksemme alkoi kahdesta "tyttö"kanista, jotka saivat ihan keskenään kymmenen poikasta. Kasvattajalta oli ostettu. Tarkoituskin oli tosin teettää paistikkaita, mutta ei kuitenkaan sisaruksilla.

  Olen kyllä itsekin joskus erehtynyt kanien sukupuolenmäärittelyssä, vaikka kokemusta on jonkun verran ehtinyt kertyä tuon jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan tuo "kaksi siskoa" on ihan hurjan yleinen näissä epäselvissä tapauksissa. Kaksi siskoa, joille yhtenä kauniina päivänä sitten tulla tupsahtaakin poikasia.

   Poista
 2. Mielenkiintoista. Eipäs ole tullut pieneen mieleenikään =o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän kohtaa tarkoitat, mikä ei ole tullut mieleen? Että sukupuolista paljon erehdytään, että vahinkopoikasia tulee paljon vai jokin muu? :)

   Poista
 3. Samaa mieltä edellisen kanssa... Hyvä postaus ja täyttä asiaa.
  Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän viestit Susannan aikaan tupsahti samaan aikaan :)
   Hyvää viikonloppua!

   Poista
 4. haastoin sinut LIEBSTER AWARD-HAASTEeseen blogissani anniinakiikalablogspot.fi

  VastaaPoista

Mukavaa kun jätät viestiä! Anonyymien kommentteja ei pääasiassa julkaista, ellei mukana ole jotain nimimerkkiä. Valitsethan siis mieluiten anonyymin sijasta kohdan "Nimi/url" johon voit kirjoittaa nimimerkkisi tai nimesi, kiitos! :)