22. tammikuuta 2015

Koirajengin kupintäytteet

Meillä on miehen kanssa toisinaan tapana hieman puolihuumorilla todeta, että tässä talossa kanatkin syövät paremmin kuin ihmiset. Tämä lentävä toteamus juontaa juurensa siitä, että niinäkin päivinä kun jaksamme panostaa ihmisten ruokailuun noin nollan prosentin verran, kulutan kuitenkin aikaa kasaamalla eläimille kunnon pöperöt.

Sinä lyhyenä aikana kun tämä blogi on ehtinyt olla pystyssä, olen ehtinyt, enemmän tai vähemmän ohimennen, kirjoittamaan sanasen niin kanien kuin kanojenkin syömisistä. Niinpä sanainen arkkuni aukeaakin nyt kohdasta "koirajengin kupintäytteet" ☺

Tahvo ahmimassa 5-v synttärikakkuaan 18.8.2014

Taideteos ennen ahmituksi joutumistaan

Kymmenisen vuotta takaperin sain idean, että yritän löytää kuivaruoan, joka sopisi kaikille silloin olemassa oleville kolmelle koirallemme. Tehtävä osoittautui yllättävän vaikeaksi.

Erilaisia ruokia kokeillessa tuli opittua, miten monenlaisia oireita sopimaton ruokinta voi aiheuttaa. Erilaiset vatsaongelmat olivat yleisiä, korvien erittäin voimakas töhnääntyminen ja turkkien äärimmäinen rasvoittuminen kenties se iljettävin. Ruokien merkkejä en katso tärkeäksi mainita, sillä se mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle. Moni niistä ruoista jotka eivät sopineet meidän koirille, sopivat varmasti hyvin monelle muulle.

Vaan itse sitten kuitenkin aloin miettimään ruokinnan muuttamista hieman ns. luonnollisempaan suuntaan, käytännössä siis lihaan. En varmasti koskaan unohda niitä aikoja, kun yritin totuttaa koiria syömään raakaa lihaa, sillä siihen tottumattomat turret eivät ymmärtäneet kippoon kipatun juuri syötäväksi tarkoitettua tavaraa, vaan odottivat "tuttua ja turvallista" nappula-annosta ☺

Ajan kanssa tämä kuitenkin muuttui ja lihasta tuli herkkua. En kuitenkaan pitkään aikaan osannut luopua kokonaan kuivaruoasta ja sopiva nappula löytyikin lähempää kuin luulinkaan: lähimarketin hyllyltä. Hauhaun nappula on ollut kaikille koirille toimiva, mikä on ollut erittäin hyvä asia.

Tänä päivänä koiriemme ruoka koostuu suurimmaksi osaksi lihasta ja kasviksista, joten kuivaruoka toimii tarpeen vaatiessa ikään kuin täyteruokana. Tai, mikäli oikein laiskaksi tai flunssakuumeiseksi joskus heittäytyy, on nappula helppo heittää kippoon ja kömpiä sitten vällyjen väliin potemaan. ☺

Koirien ruokinnasta on nykyään hyvin voimakkaita ja kärjistettyjäkin näkemyksiä. Mikä ruoka on hyväksi, mikä ei. Mitä ruokaa syöttäessä olet hyvä ihminen, milloin huono ihminen. Itse en lähde missään tapauksessa allekirjoittamaan mitään yleismaallisia totuuksia, vaan elän sen mukaan, minkä olen itse henkilökohtaisesti todennut hyväksi omalle laumalle näiden vuosien saatossa.

Kuten jo todettua, koiriemme ruokinta koostuu nykypäivänä lähinnä raa'asta lihasta, sekä erilaisista kasviksista. Täysin ehdoton olen harvassa asiassa, eikä koirien ruokinta ole poikkeus. Silloin tällöin saatan tehdä siis myös esim. uunipuuroa. Pääasiassa kuitenkin liha ja kasvikset. Kasviksia, marjoja, niitähän riittää.

Soseutettua puolukkaa

Soseutettua kurkkua ja jäävuorisalaattia

Oman haasteensa koirien ruokintaa tuo se, että Tahvo on herkkä saamaan virtsakiteitä, tarkemmin ottaen struviittikiteitä. Tämän vuoksi pyrin sen ruoan koostamaan niin, että se on mahdollisimman vähäpuriinista. Ihmisillä vastaava ruokavalio on käytössä kihtipotilailla, joiden myös tulee välttää runsaasti puriiniaineita sisältäviä ruokia.

Vähäpuriinisen ruokavalioon oivallisia ovat mm. vaalea liha, kananmuna, hedelmät, kasvikset, kasvisöljyt, kun taas taas runsaasti puriiniaineita sisältäviä muun muassa punainen liha ja erityisesti sisäelimet. Myös kalat ja muut merenelävät sisältävät runsaasti tai kohtalaisesti puriiniaineita.

Lihan ja kasvikunnan tuotteiden lisäksi on tapana lisätä koirille ruokaan myös mm. lohiöljyä, merilevää tai pellavansiemenöljyä, Tyyne syö Nutrolinin Seniori-öljyä. Jokin aika sitten tilatessani koirille kuivattuja herkkuja, tilasin samalla kokeeksi Back On Trackin ruusunmarjarouhetta, joka sisältää muun muassa paljon vitamiineja. Pienellä purnukalla lähdettiin kokeilemaan, luultavasti tulee tilattua lisääkin.


Näillä eväillä mennään meillä ja olen hyvin tyytyväinen siihen, että koirat voivat hyvin. Ne ovat kiiltäväturkkisia, terveihoisia, tervevatsaisia, hyvinvoivia ja energisiä. Kovasti sitä kaikille toivoo terveyttä ja pitkää ikää.

12 kommenttia:

 1. Hyviltä vaikuttaa teidän koirien pöperöt.

  Itse olen samoilla linjoilla koiran ruokavalion suhteen, koska entinen koiramme oli niin moniallerginen ja nyt sitten alusta lähtien koetan karsia kaiken tehdastekoisen ruoan pois. Raakaliha on pääosassa, sekä lohi, kaluttavaksi tuoreet hirven ja naudan ydinluut. Jonkun verran kyllä kuivamuonaa, viljatonta penturuokaa lisään tärkeiden kasvuvitamiinien saamiseksi.
  Hyvin on kasvanut ja virtaa on liiankin kanssa nyt nelikuisella mittelillä:)

  Mukavaa viikonloppua karvaisten kaverien kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän koirat tykkäävät aivan hurjasti muun muassa naudanluista! Näitä tulee tarjottua lähinnä kesällä, kun ne saa kivasti annettua pihalle, jossa koirat voivat sitten hipsutella haluamaansa paikkaan aarteensa kanssa :)
   Oikein mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Meilläkin syötetään samaan tyyliin koiria. Pääosin raakaa lihaa ja kasviksia (pakastepötköistä sekoiteltuja sotkotuksia), välillä lisänä nappulaa. Aika usein ruoan seassa on riisiä, joskus myös raejuustoa, kermaviiliä tms. "Hammasharjoina" Dentastickseja, ajanvietteenä nahkaluita. Vanhemman koiran hampaat on niin onnettomassa jamassa (kantanut koko ikänsä kiviä suussa...) että sen kummemmin en uskalla luita antaa.

  Mielestäni koirat voi oikein hyvin näin, vaikkakin mun kyllä pitäis toisaalta olla ahkerampi antamaan noita lisäravinteita... olis kaapissa merilevää ja öljyäkin, mutta miten ne aina unohtuu... =(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen aina välillä ostanut noita valmiina kasvispötköjäkin.
   Ovat käteviä, kun ei tarvitse kuin laittaa sulamaan :)

   Laaduissa olen myös huomannut todella selkeää eroa. Toiset ovat lähinnä pelkkää vettä, jossa lilluu seassa jokunen hassu viherhippu, toiset taas ns. täyttä tavaraa.

   Poista
 3. Mielenkiintoista luettavaa, vaikka en koiraa omistakaan. Kaunis "synttärikakku".

  VastaaPoista
 4. Hyvä sinä. Ja koirasi kiittävät, kuten muutkin eläimesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopii ainakin toivoa :-)

   Poista
 5. Olen huomannut keskustelun olevan melko aggressiivista jollain yleisillä palstoilla, jos aiheena on koiran ruoka. Henkeen ja vereen jotkut yrittävät syöttää sitä kaikkein parasta, vaikka koiraressu voi huonosti.
  Olen sitä mieltä, että koiraa tulee ruokkia sillä ruualla, millä se parhaiten tulee toimeen ja voi hyvin. Oli se sitten kuivanappulaa tai barffausta tai mitä tahansa. Koiran vointi on tärkeintä.
  Sitten olen huomannut "terveellisen" ruokavalion koirille annettavan mahtavat määrät lisäravinteita. Sitä en oikein jaksa/osaa ymmärtää. Jos on selkeä puutos jostain tai annetaan kuuriluontoisesti/kausittain, on ok, mutta rutiinisti, jatkuvasti?
  Olenkin omissa blogeissani aina käsitellyt noita ruokajuttuja aika seikkaperäisesti ja jatkuvasti, moni bloggaaja ei mainitse sanallakaan, millä ruokkii lemmikkinsä.
  Niin me olemme erilaisia. Ehkä ihan hyvä niin. :)
  Syötävän kaunis synttärikakku! Njam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ihan täyttä totta, netin keskustelupalstoilla usein näkee aiheesta hyvin aggressiivista keskustelua - tai sanoisiko taistelua. Antoisan keskustelun ja päämäärättömän taistelun välinen raja ylittyy hyvin nopeasti.

   Itse pyrin aina muistamaan sen asian, että en tiedä kaikkea, enkä tule varmasti koskaan tietämään, joten en näe syytä edes yrittää olla kaikkitietävä oikeastaan minkään asian suhteen. Kokemus opettaa parhaiten, mutta sekään ei tee ajatuksia järkähtämättömän oikeaksi, koskemaan kaikkia niitäkin, jotka eivät kokemuspiiriini kuulu.

   Olen samoilla ajatuksilla kanssasi siitä mitä tulee erilaisten lisäravinteiden jatkuvaan tarjoamiseen. Tämä sama asia on toki nähtävissä ihmisissä itsessäänkin, eli erilaisia vitamiineja syödään tusinasta purkista vuoden ympäri, miettimättä ovatko ne enää tarpeellisia tai ylipäänsä hyväksikään.

   Toki tässä lisäravinne-asiassa on vaihtelua ihan meidän omassakin koirajengissä. Esimerkiksi Tyynelle käytän nykyään aikalailla jatkuvasti nivelvalmistetta, lähinnä sen korkeahkon iän vuoksi. Olen aina ollut yleisesti ottaen huono uskomaan kaikkien nappien ja litkujen voimaan, mutta täytyy myöntää, että on joitain, jotka ovat saaneet ikään kuin minut puolelleen, huomattuani erittäin selkeästi niiden hyödyt käytännössä.

   Poista
 6. Mikä ihana blogi löytyi, jäin heti lukijaksi! Hyvä postaus näin koiraperheeseen :)

  VastaaPoista
 7. Olipa mielenkiintoinen postaus! Ja niiiiin ihku ihana kakku koirallesi!

  Kunpa saisin meidänkin Ticoliinin syömään kaikkea,mitä sille tarjoan, mutta ei!

  VastaaPoista

Mukavaa kun jätät viestiä! Anonyymien kommentteja ei pääasiassa julkaista, ellei mukana ole jotain nimimerkkiä. Valitsethan siis mieluiten anonyymin sijasta kohdan "Nimi/url" johon voit kirjoittaa nimimerkkisi tai nimesi, kiitos! :)