16. joulukuuta 2014

Sulkapannari

Viimeiset kaksi ja puoli viikkoa on kanalan nurkassa nököttänyt pannukakku. Leenu tahtoi ihan väkisin alkaa hautomaan - ensin muutamana päivänä kerättyäni kaikki munat aina pois, se nökötti hautomassa omia varpaitaan. Onhan se toki mukavaa, että varpaat pysyvät lämpöisenä, mutta olihan sinne varpaiden väleihin lopulta pakko pyöräyttää muutama munakin.


Ja kas, siinä on nyt sitten nökötetty kaksi ja puoli viikkoa munien päällä. Laskelmieni mukaan olisi tulevan viikonlopun tienoilla odotettavissa ritinää, kun munista alkaa toivottavasti tupsahtamaan tipuja - Leenun tiivis työ palkitaan.

Kaikki on tietysti loppuen lopuksi kiinni aina siitä, kuinka ahkerasti Hanski on kanaparveaan "huoltanut" eli onko munat suutareita vai "ladattuja".. ;)

Tiedättekö muuten mikä on hyvä keino testata, onko kana pesässä hautomassa, vai sattuuko se vain olemaan siellä munaa pyöräyttämässä?

Keino on hyvin yksinkertainen: asettaa muna tai useampikin kanan eteen. Mikäli sillä on hautomisvietti meneillään, se itse nokallaan siirtää munat alleen ja asettelee ne sinne mukavasti. Mikäli kyseessä on vain pitkän kaavan munija, se katsoo hämmästyneenä eteensä pistettyjä palleroita, tai ei noteeraa niitä mitenkään. Kuinka yllättävää, Leenun kohdalla ei kauan mennyt, kun se siirsi sen eteen asettamani munat masunsa alle :)

18 kommenttia:

 1. Toivottavasti hautominen saa arvoisensa lopun ja joulutiput kuoriutuvat. Meilläkin oli jossain vaiheessa kana joka mielellään hautoi muidenkin munat, joillakin kanoilla on kovempi hautomisvietti kuin toisilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sillä ei ole väliä kenen munia siellä on alla :) Jotkut ihmiset keillä on kanoja, mutta ei kukkoa eli munista ei voi tipuja tulla, ostavat hautoville kanoilleen munia muilta kanaihmisiltä, jolloin kana saa sitten onnistuneesti hautoa niistä tipuja.

   Meidän neljästä alhosta kolme ovat hautovia. Vuonna 2013 Leenu hautoi ensimmäistä kertaa. Nyt kesällä 2014 Lyydia ja Leila hautoivat kumpikin - ja nyt sitten tosiaan Leenu uudelleen tänä vuonna. Ensi kesänä voikin siis olla vilskettä, kun kolme kanaa lässähtävät pannareiksi :) ♥

   Poista
 2. Hieno Leenu ja mahtava hautomisasento! Jännityksellä odotamme...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä se toljotti, että millä mötikällä siinä oikein osoitellaan ;-)

   Poista
 3. Ihana Leenu emo ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leenu on hieno emo. Kanojen luonteissa huomaa niin hyvin eroja ja tämä hautominen ja tipujen hoito on yksi jossa sen huomaa todella selkeästi.

   Leila on selkeästi tulisin luonne ja sen huomasi hyvin sen tipujenkin aikaan. Ei puhettakaan, että olisin mennyt kurkkimaan munia sen alle ilman, että tuli nokasta ja tipujaan se suojeli kuin karhu. Leenu taas antaa kiltisti nostaa kämmenellä ylös sen aikaa, että kurkkaan alle ja lasken sitten takaisin ja tipujenkin aikaan se on oma kiltti itsensä.

   Ja syy miksi sinne alle kurkin on se, että tarkistan joka päivä, ettei alle ole ilmestynyt uusia munia. Sillä aikaa kun hautova kana käy syömässä, joku muista kanoista saattaa käydä pyöräyttämässä munansa sinne sekaan. Ne munat joita Leenu hautoo, olen merkinnyt, jotta tiedän sitten kerätä sen tuoreen munan pois :)

   Poista
 4. Tulisipa pieniä tipuja, jotta saisi ihastella taas niitä kuvissa. :) Jos pikkusia tipuja tulisi, olisiko niistä mahdollista nähdä videojulkaisua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei järkkärissä ole ollenkaan videokuvausta (Canon 450D) joten kännykkä on ainoa mahdollinen videokuvausmahdollisuus. Se taas on äärimmäisen huonolaatuinen, mutta täytyy katsoa onnistuisiko jotenkin.. :)

   Poista
 5. Ihanaa kohta on pieniä tipusia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ainakin! Olisi kurja tuuri, kun olisi onnistunut laittamaan sinne kolme "suutaria" alle. Uskoisin kyllä, että niissä on tiput, kun Hanski on aiemminkin "hyvin pitänyt huolta" tästä munien tipumahdollisuudesta.. :)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Että sellainen haaste! :)
   Katsotaanpas saisinkos oikein itseäni niskasta kiinni tekemään sen! :D

   Poista
 7. Pipipipipipiiii pikkuinen tirppa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai toivon mukaan kolme tai edes kaksi pikkuriikkisen pikkuista tirppaa.. ;-)

   Poista
 8. Voi pientä suloista äitiä =D. Laita ihmeessä kuvia, mikäli munat eivät osoittautuneet sutareiksi. Eläimet ovat niin ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit uskoa, että kuvia tulee, mikäli tulee tipuja! ♥ :)

   Poista
 9. No tunnet sinä kanan kotkotukset hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sitä kaikenlaista hauskaa oppii näiden kanssa eläessä :)

   Poista

Mukavaa kun jätät viestiä! Anonyymien kommentteja ei pääasiassa julkaista, ellei mukana ole jotain nimimerkkiä. Valitsethan siis mieluiten anonyymin sijasta kohdan "Nimi/url" johon voit kirjoittaa nimimerkkisi tai nimesi, kiitos! :)