11. joulukuuta 2014

Muistan vihreää kesää ♪ ♫

Kuinka sitä tähän aikaan vuodesta välillä huomaakin kaipaavansa kanien ehtymättömän rikkaita ruoka-apajia, joita kesä on kukkurallaan. Kaneille löytyy syötävää lähes jokaisesta suunnasta mihin vain katseensa kääntää - ainakin mikäli asuu metsän syövereissä, rehottavien rikkaruohojen rajattomassa runsaudessa..

Näin talviaikaan sitä vihreyttä, sen puoleen kuin muutakaan väriä, ei pahemmin muualta löydykään kuin kaupan vihannestiskiltä. Siispä sitä tuleekin melko ahkerasti kotiin kannettua jos jonkinlaista rehua, jotta omaan napaan ahdettujen lisäksi myös viisi enemmän tai vähemmän nälkäistä kaninkoltiaista saa syödäkseen.

Vasemmalla näkyvässä kuvassa venyttelee Ella, joka pyrkii kohti korkeuksia herkullisen lehtipersiljan perässä.

Pyrin siihen, että kanit saisivat joka päivä ainakin paria erilaista tuoreruokaa syötäväkseen. Olen huomannut, että vihreät ja lehtevät tuoreruoat ovat talviaikaan kaneille todella mieluisia ja ne katoavatkin kiposta alta aikayksikön. Esimerkiksi rucola, mizuna ja erilaiset hyvin lehtevät salaatit ovat sellaisia, joiden viimeisiä rippeitä pyritään napsimaan röyhkeästi vaikka suoraan pupukaverin suusta ☺

Erilaiset yrtit ovat mainiota ruokaa kanille ja näin talviaikaan niitä tuleekin ostettua. Omien kanien kohdalla erityisesti persilja ja basilika ovat taattuja hittejä, jotka napsitaan hyvin ripeällä tahdilla parempiin suihin. Myös parsakaali on hittituote, joka on sekä terveellistä, että maistuvaa.


 
Ylläolevassa kuvassa nauttii yksi harvinaisen värikäs illallinen, johon kuului punaista paprikaa, keltaista paprikaa, porkkanaa, rucolaa ja omenaa. Yleisesti ottaen tuoreruoka-annokset ovat huomattavasti yksipuolisempia väritykseltään - onhan monet parhaimmat syötävät vihreitä.


Pupujen seurassa viihtyy mukavasti niin, että aika liitää aivan ohi silmien. Etenkin illalla, kun päivän touhut alkavat olemaan pulkassa, on mukava rauhoittua pupujen seurassa, niiden pyöriessä ympärillä, tullen silitettäväksi ja syöden ruokaa kädestä - toki yksilöstäkin riippuen.

Fiona ei ole ikinä ollut mikään "paijauspupu" vaan päinvastoin karttaa kaikenlaista lääppimistä parhaansa mukaan ja pompottaa pyllypumpulit villisti väpättäen toiseen suuntaan, kun silityskäsi yrittää lähestyä. Sitten taas esimerkiksi Miina hakeutuu silitettäväksi tuon tuostakin - ja ahmii tarjottuja herkkuja, kuten vaikkapa sitä herkullista lehtipersiljaa:

26 kommenttia:

 1. Tuli mieleeni, että onnistuisikohan noiden "rehujen" kasvatus kotosalla näin talviaikaan jonkin kasvilampun alla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäli "viherpeukaloa" omaa, niin uskoisin että hyvinkin onnistuisi!
   Eli jos on toisenlainen kuin minä, joka tappaa kaktuksetkin.. ;)

   Poista
 2. Väriä synkkään syksyyn. Olet näköjään laittanut rekku linkin tuohon oikealle. Meidän Ville kissa on hommattu sitä kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas kiva lukea, että teille on tullut Rekkujen kautta Ville-kissa!
   Onko Ville tullut teille pentuna vai aikuisena?

   Etenkin aikuisia kotia etsiviä kissoja riittää ja on mukava kun ihmiset tarjoavat niille koteja.

   Poista
 3. Mitä tuo on tuossa alemmassa kuvassa, tuo vaalea halkileikattu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko tuota kuvaa, jossa kipossa on myös parsakaalia ja lehtipersiljaa? Siinä kuvassa näkyvä vaaleampi on palsternakkaa :)

   Poista
  2. Just se kuva. Kiitos vastauksesta :)

   Poista
 4. Herkulliset sapuskat ihanilla pupuilla. Meillä on ollut ihan valkoinen maatiaispupu ja oli kyllä paijauspupu, tuli viekkuun ja pukki nenulla, että rapsutappa vähän :) Meän pupun herkku oli banaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen maatiainen on ihan oma kanirotunsa, onko teillä ollut siis tällainen vai risteytyskani? Ihmiset usein puhuvat maatiaiskanista puhuessaan risteytyskanista, niin täytyy aina tarkistaa, että kumpikohan on kyseessä ollut? :)

   Monet sanovat, että kaniensa herkku on banaani. Tämä on veikeää sikäli, että meidän kaneista ei muistaakseni yksikään tykkää siitä! Se vain jätetään mätänemään ja katsellaan että missähän se "oikea" ruoka on... :)

   Poista
 5. Nam,kelpais ihan omaankin suuhun,sun pupun pöperöt D
  Onko siellä kauppaa,joka antaisi ilmaiseksi kasviksia ym. Meillä täällä niitä saa S-marketista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tullut koskaan kysyneeksi. Prismasta kuitenkin saa ottaa muun muassa kukkakaalien lehtiä ja porkkanoiden naatteja, jotka olisivat menossa muuten roskiin.

   Lidl kyllä hämmästytti toden teolla - sieltä mikäli haluaa näitä kukkakaaleista tulleita roskia, niistä täytyy maksaa sama hinta kuin kukkakaalilla. Eipä niitä kukaan osta, joten he sitten mielummin heittävät ne roskiin. Tuntuu aivan hullulta, että mielummin heittävät jotain roskiin sen sijaan, että joku voisi ne hyödyntää jotenkin.

   Poista
 6. Ihanat "herkuttelukuvat" :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkuttelevat jänöt on parhautta :)

   Poista
 7. Miten on hrkullisen näköistä ruokaa pupulla kyllä pysyy terveenä ´kun ihania ruokia syö

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan muistaa sen kaikkein tärkeimmänkin, eli heinän. Se on se kanin pääravinto, jota on aina oltava saatavilla. Monipuolinen tuoreruokinta on sitten ikään kuin kirsikka kakussa :)

   Poista
 8. Voi suloisia! Minulla hyrskyttää kotona vesiviljelylaite, jonla avulla saan tuoreet yrtit pöytään keskellä talveakin. Meillä kun on osa perheestä kasvissyöjiä. Laite on tosi hyvä. Tällä saisi varmasti pupujenkin herkut kasvatettua... Meillä mietittiin tosissaan jo amppelimansikan testausta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesiviljelylaite - täytyypäs ihan googlettaa mikä se sellainen on :)

   Poista
  2. Muutamia vaihtoehtoja on markkinoilla. Zen garden ja Herbie Indoorgardenilta lienevät ne "tehokkaimmat", fiskarsin ym ovat noihin verrattuna hepposempia.

   Mulla on siis ollut pari vuotta se pienempi Herbie, tykkään siitä kun siinä on taso, mille viljeltävät kasvit saa laitettua. Kun Zenissä on taasen tietty määrä niitä kuppeja, mihin kasvin saa. Herbien valo on taas ehkä Zeniä huonompi siinä mielessä että se on kiinni siinä viljelyaltaassa -> pitää irrottaa kun putsaa. Ihan siis kaupasta saatuja salaatteja ja yrttejä olen tossa kasvattanut. Basilika pysy hengissä vuoden, välillä aina niitin sen matalaksi ja istutin pistokkaista "uuden" puskan.

   Poista
 9. Herkullisen näköisiä annoksia tosiaan :-)

  VastaaPoista
 10. Herkulliset annokset kyllä terveenä pysyy:)

  VastaaPoista
 11. Anonyymi12.12.14

  Kerrassaan upea blogi, en yhtään ihmettele miksi lukijoita on kertynyt noin paljon suht. lyhyessä ajassa! Mikä kamera sulla muuten on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas tämä ilostuttava viesti :)

   Mulla on Canon 450D. Ollut pitkään jo suunnitelmissa hankkia jokin uusi putki, mutta jäänyt vielä hieman ajatuksen tasolle. Jospa tässä jossain vaiheessa, saisi sitten taas ihan uutta innostusta kuvaamiseen :)

   Poista
 12. Ihan kuin minun eväät :) Työkaverit aina niille naureskelevat että syötkö pupunruokaa, niin se sitten taitaa oikeasti ollakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on terveelliset eväät!
   Ovat työkaverit vain kateellisia, kun eivät syö itse yhtä terveellisesti ;)))

   Poista

Mukavaa kun jätät viestiä! Anonyymien kommentteja ei pääasiassa julkaista, ellei mukana ole jotain nimimerkkiä. Valitsethan siis mieluiten anonyymin sijasta kohdan "Nimi/url" johon voit kirjoittaa nimimerkkisi tai nimesi, kiitos! :)