20. lokakuuta 2014

Puunauspäivä

Olen aina ollut tarkka eläinten asumusten siisteystasoon, koska sen lisäksi että haluan nähdä eläimet siisteissä tiloissa, on luonnollisesti itselle mukavaa nuuhkia puhdasta ilmaa.

Yllättävän monet ihmiset luulevat, että kanalassa ikäänkuin kuuluu tai on normaalia, että silmiä hieman kirveltää voimakas tuoksahdus. Tämä kuitenkin kertoo aivan liian korkeasta ilman ammoniakkipitoisuudesta, eli toisin sanoen tila on niin likainen, että eläimet itsekin jo kärsivät sen ilmanlaadusta.

Itse en tee eroa esimerkiksi kanojen ja kanien tilojen siisteydessä sikäli, että haluan kummankin olevan mahdollisimman siisti, tuoksuton ja asukkailleen mukava paikka elää.

Siivoan kanalan kokonaan n. 2-4 viikon välein. Käytännössä lapioin kaikki kuivikkeet eli turpeet pois ja vaihdan uusiin ja siivoan samalla muutenkin, riippuen hieman minkä paikan kanat milloinkin ovat sotkeneet - tai kanat tuntien, onko jollain ihmeen tavalla jäänyt jokin paikka, mitä ne eivät olisi sotkeneet.

Eilen oli taas kanalan siivouspäivä. Kanaraasut julmasti hätistin pihalle, että sain rauhassa siivoilla. Siivosin nimittäin illalla, jolloin kanat mielellään ovat jo sisällä, mutta eivät vielä orsilla, joten paras ratkaisu kaikille oli laittaa kanaset pihalle odottelemaan asuntonsa siistiytymistä. Kanat tosin antoivat vastalauseeksi myrtynyttä kotkotusta, vaikka suostuivatkin mennä ulos nokkimaan siivouksen ajaksi.

Turpeenvaihdon lisäksi pesin ikkunat, pyyhin seiniä ja rapsuttelin orsia puhtoisiksi. Kun on saanut sulkajengin asunnon siistiksi, on ihana päästää jengi pihalta puhtaaseen asuntoonsa. Kanat ovat oppineet termin "oma kämppä" joten kun ovelta huudahdin kanoja omaan kämppään, innokas jengi riensikin oitis sisälle sen näköisenä, että vihdoinkin! ☺

Tässä oikeanpuoleisessa kuvassa näkyy hyvin kuinka lähekkäin kanat ja kanit elävät.

Kanojen asuntoon on tarkoituksella rakennettu verkkoseinä, jotta niiden tila olisi mahdollisimman avoin ja ne pystyvät seuraamaan ympäristöään. Kuten esimerkiksi höpsöä omistajaa, joka usein istuu kanien maton kohdalla puujakkaralla ja höpöttelee vuorotellen kaneille ja kanoille..

Kuvassa Saku on mussuttelemassa juuri iltapalaa ahteri kohti kameraa. Kanat puolestaan kiivenneet tyytyväisinä iltapuulle - lukuun ottamatta Viuhka neitiä, joka siellä vielä sipsuttelee orsien alla.

Niin, ja mikäli joku ihmettelee orren alla leijailevaa kellertävää palloa, on se metallitelineessä oleva omena. Kanoilla kuten muillakin eläimillä on hyvä olla aktiviteetteja ☺

4 kommenttia:

 1. Ihanaa, että jaksat pitää kanasi (ja muut eläimesi) noin puhtaissa oloissa. Vaatii aina oman osansa, jotta jaksaa puunata...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kun usein ottaa vähän, niin ei pääse kertymään sellaista isoa urakkaa. Pysyy mukavasti kanalakin ainakin pääosin siistinä, kun pienin väliajoin rapsuttelee orret ja putsailee seiniä. On kanat kyllä sellaisia sottaajia, että kakan siivoamista kyllä riittää :)

   Poista
 2. Löysinpäs tänne! Sydän alkoi jo heti sulaa tuon Maurin kohdalla, "jos voisin, lapinkoiran itselleni soisin".
  Ulkoisestikin kaunis blogi, sielua hivelevä värisävy, sopii ainakin minulle juuri tällaisena sateisena ja synkkänä syyspäivänä.
  En ollut hoksannut tätä blogia, minulla on ollut ylen kiireinen syksy, kun eräänlainen "mania" iski päälle ja sen jälkeen olinkin ihan raatona fyysisesti. Nyt alkaa taas arki sujumaan. :)

  VastaaPoista
 3. Minä tätä blogia aika vähän alussa mainostelinkin, kun mietin, että jaksankos tänne näpytellä miten innokkaasti. Nyt on ainakin tällä hetkellä menossa taas ahkera kirjoitusvimma, joten juttua riittää. Saa nähdä josko jossain vaiheessa taas tulee hiljaisempi kausi.. :)

  Minä olen täysin menettänyt sydämeni lapinkoiralle ja aivan erityisesti paimensukuiselle, joka on hieman erilainen ruumiinrakenteeltaan. Niin ihana rotu ♥

  VastaaPoista

Mukavaa kun jätät viestiä! Anonyymien kommentteja ei pääasiassa julkaista, ellei mukana ole jotain nimimerkkiä. Valitsethan siis mieluiten anonyymin sijasta kohdan "Nimi/url" johon voit kirjoittaa nimimerkkisi tai nimesi, kiitos! :)