30. lokakuuta 2014

Nopeista nokituksista kepeisiin kehräyksiin

Nyt kun kesän vihreys ja suurimmaksi osaksi myös railakas ruska on muuntautunut mustaksi mutavelliksi, ei ulkoa enää pahemmin löydä tuoreruokaa niiden popsijoille. Kanat vielä leutoina päivinä käyvät pihalla nokkimassa nuutuneita nurmenpäitä, mutta tarjoan niille sisällä jo huomattavasti enemmän kasviksia.

Ei voi liikaa ihastella erilaisia kaneille, jyrsijöille tai ulkolinnuille tarkoitettuja ruokinta-automaatteja, jotka ovat kanoillekin kertakaikkisen mainioita puuhaleluja! ☺

Tässä kuvassa telineasiamies Hannu Karpaasikukko, eli tuttujen kesken Hanski, saapuu pian paikalle sen jälkeen, kun metallipallo on asetettu karahkaan kiikkumaan.

"Mikäs pallukka se sie oot olevinas kun siinä kiikut?"
Sen sijaan, että sitä vain suinpäin syöksyisi sekaan salaattijuhliin, se tutkii tilanteen hyvin tarkasti. Yleensä tällaiset epäilyttävät metallihäkkyrät vaativat tarkastelua hieman eri puolilta..

"Johan on outo tyyppi..."
Sitten lopulta kun pallukka on todettu vaarattomaksi, onhan kanatkin sen kimpussa jo herkutelleet koko sen ajan, kun Hanski on epäilevästi pälyillyt sitä, ei muuta kuin herkkujen kimppuun!

"Aaaaa...."
Salaatin, hedelmien, juuresten ja muiden "rehuosaston" tuotteiden lisäksi kanat tarvitsevat proteiinia. Etenkin näin talven koputellessa ovella, ruokaa uppoaa aivan hurjat määrät.

Kanat saavat meillä usein samaa ruokaa, mitä valmistan koirille, lukuunottamatta sitä tosiasiaa, ettei kanoille syötetä broileria, mitä koirat myös syövät. Mutta koiriin, kuten myös kanoihin, uppoaa niin sika, nauta, lohi, poro kuin vaikkapa karitsakin, jollaista vastikään eläinkaupan pakastealtaasta bongasin ja kotiin kannoin.


Ylläoleva kulhollinen karitsa-riisiseosta meni kanoille ja sain jälleen hämmästellä, kuinka iso kulhollinen ruokaa häviää yhdessä hetkessä. Yksi, kaksi, kadonnut!

Koko kotkojengi kirmaa kotkottaen syömään aina samantien kun avaan oven. Karitsa-riisiseos teki hyvin kauppansa, sillä kun laskin sen maahan ja menin sitten täyttämään yhden kanien heinäkaukalon, niin tsap! Kulho jo nokittu tyhjäksi! Eipä se tosin ihmekään, kun tällainen ruuhka iskee samantien kulhon kimppuun:

"Noknoknoknoknoknoknoknok.."
Kuvut täynnä ja tyytyväisinä kanat vetäytyvät iltapuulle ja niiden kurisevaa kehräystä on mukava kuunnella. Moni ei välttämättä tiedäkään sitä, että kanat kurisevat leppoisasti, kun niiden on hyvä olla ja kun ne rentoutuvat.

On mukava istua ja katsella, kuinka ne päästävät pehmoisia kehräysääniä toinen toisilleen, silmien painuessa samalla kiinni kokoajan enemmän, lopulta kupujenkin kiikkuessa orren ylitse täynnä herkkuja. Hyvä ruoka, rauhaisa uni.

"Krrrohhh..." ♥

18 kommenttia:

 1. En tiennytkään, että kanatkin syövät lihaa! Pienenä kyllä syötin mummon kanoille pieniä kaloja ja niistä ne tykkäsi. Ihanasti kirjoitettu postaus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella moni ihminen yllättyy tästä samasta asiasta :)
   Kanat ovat todella kaikkiruokaisia, sinne menee niin kyljykset kuin kermakakutkin :)

   Poista
 2. Ovatpa ne nälkäisiä! KIva postaus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hauskaa kun kesäaikaan ne yleensä tuskin vaivautuvat edes tulemaan iltapalalle, koska ovat jo ulkona syöneet jos jonkinlaisia etanoita ja kasveja. Sitten kun alkaa talvi lähestymään niin tulevat kokoajan vain vauhdikkaammin ja vauhdikkaammin iltapalalle. Ja ruokaa senkuin uppoaa vain enemmän ja enemmän! :)

   Poista
 3. Minäkin tykkään kuunnella kanojen kehräystä. Se on vaan niin mukavan kuuloista. Itsekin rentoutuu sitä kuullessa. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Minulla on tuolla eläintilassa sellainen pikkuinen jakkara, jossa istuskelen usein ja katselen eläinten touhuja. Se kanojen ilta-aikainen kehräys on niin mukavaa kuunneltavaa, että ihan alkaa omatkin silmät luppaamaan ♥

   Poista
 4. On nuo kanatkin suloisia.Upean värisiä!Jos ottaisi parvekkeelle...hih.hih!Kesäkanathan ovat vähän muodissa olleet...No,en ota ensikään kesänä.Tuossa lähiheppatallilla on kanojakin.Aivan hupaisia valtavapöksyisiä pulleroita.En nyt muista rotua,jotain kuvia minulla jossain on.Kesällä olisimme menneet koirien kera tallin pihalle heppoja moikkaan,mutta silloin ei sinne saanut mennä,kun kanat olivat vapaana ja joku niistä oli sellanen,että aina nöksähti koirille ja lopetti munimisen suutuspäissään.Kunnioitimme sitten sitä kanaa ja kaukaa ihailimme heppoja ja kanat olivat kukkona tunkiolla :-D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko ne pieniä vai isoja kanoja? Jos ovat sellaisia "normikanan" kokoisia niin mieleeni tuli ensimmäisenä kääpiökotsit, eli virallisemmin kääpiökochinit. Ne on sellaisia suloisia untuvapyllyjä. Sitten isompia untuvapylleröitä on esimerkiksi orpington ja sitten vielä siitäkin isompi, "pienen hevosen kokoinen" jättikotsi :)

   Monelle tiedän käyneen niin, että ovat ottaneet kesäkanoja, ajatuksena laittaa ne syksyllä sitten pataan, kun lähtöajatus on ollut, ettei niihin kiinny. Vaan sitten tuleekin yllätys, kun ymmärtää millaisia eläimiä ne oikeasti ovatkaan, joten syksyllä sitten rakennetaankin kiireellä rakkailla kanoille talviasuntoa! :D

   Poista
 5. Ihania ruokia ja herkkuja tarjoilet kanoille ja kukolle :-) Varmasti pysyvät terveinä ja hyväkuntoisina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä sitä naureskelee, että meillä kanatkin syövät toisinaan paremmin kuin ihmiset :D Itselle ei välttämättä jaksa mitään "oikeaa ruokaa" valmistaa, mutta kattilat on kyllä kuumana kun koirille ja kanoille keittelen riisiä ja sulattelen lihoja, kaneille pilkon erilaisia kasviksia lautaselle ja milloin mitäkin :D

   Poista
 6. Sä kyllä hoidat eläimesi niin todella hyvin.
  Ja tarjoilet heille herkkuja, mutta kyllä sen sitten näkeekinm heidän tyytyväisistä ilmeistä.
  Ja kyllä kanatkin tarvii vähän jotain eliksiiriä, vaikka kukko olikin ensin vähän epävarma,. hi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten kun sellaisia päiviä, että ei jaksa alkaa esimerkiksi koirille tekemään mitään kummempaa ja iskee vain kuivaruokaa kippoon, niin niiden ilmeet kertoo kaiken: "siis tätäkö meidän pitäisi syödä?!" :D

   Poista
 7. Anonyymi1.11.14

  Ihana postaus taaskin! :3 Hyvä idea tuo hedelmäpallo, kanat saavat puuhaa ja vaivannäköä herkkujen eteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, saavat vähän käyttää aikaa ja hoksottimiaan syömiseen! :)

   Poista
 8. Mä voisin tulla teille kanaksi :) NO ainakin jos tulisin teille vierailulle, voisit tarjoilla mulle ihan samoja herkkuja kuin kanoillekin :))
  -Hellu-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keitetty riisi + raaka karitsa ihan ookoo? Kaffet lisäksi? :D

   Poista
 9. Voi mitä ihanaa kananelämää!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnellinen kana, onnellinen omistaja :)
   Kanat niin selväeleisesti ilmentävät tyytyväisyyttään, että tulee oikein kokonaisvaltaisen hyvä olo sitä katsellessa ♥

   Poista

Mukavaa kun jätät viestiä! Anonyymien kommentteja ei pääasiassa julkaista, ellei mukana ole jotain nimimerkkiä. Valitsethan siis mieluiten anonyymin sijasta kohdan "Nimi/url" johon voit kirjoittaa nimimerkkisi tai nimesi, kiitos! :)