21. kesäkuuta 2015

Orsitiput

Tänään huomasin Leenun tipujen vihdoinkin oppineen orsille. Tähän asti ne ovat nukkuneet lähellä maantasoa yhdessä munintapesässä, varaemonsa siipien alla. Varaemonsa siksi, että Leenu on jo jonkin aikaa ottanut yöt vapaata lastenhoidosta ja jättänyt Leilan hoivaamaan tipusia pesään.

Nyt oli sitten muksut orrella, kuinka ollakaan Leilan vieressä. Leila suurella todennäköisyydellä tipuset vierelleen orrelle houkutellutkin.


Kanaemo opettaa tiput orrelle, kiipeämällä sinne itse ja odottaen tai kutsuen sitten tipuja tulemaan perässä. Mikäli ihminen ei ole tästä toiminnasta tietoinen, voi huoli herätä, kanaemon kököttäessä orrella ja tipujen kovaa huutaessa orsien alapuolella. Tilanne voi näyttää siltä kuin emo olisi hylännyt poikasensa, eikä kiinnittäisi niiden huutoon huomiota.

Hieman kanasta riippuen, emo kuitenkin ennemmin tai myöhemmin tulee itse alas tipujen luokse, ellei onnistu tipuja saamaan orsille luoksensa. Jotkut kanat eivät kestä orrella pariakaan minuuttia, kun jo luovuttavat ja lähtevät tipujen luokse maahan, kun taas osa odottaa hyvinkin kauan.

Oman kokemukseni pohjalta olen huomannut, että maltillisimpien kanojen tiput nopeammin oppivatkin orsille, koska emo jaksaa kauemmin odottaa niiden yrittämistä. Leilalla oli viime vuonna pesue, jonka tiput jo 4-viikkoisina oppivat orsille emon viereen.

14 kommenttia:

 1. Apua, lisää vauvoja !!! Eläinlapset on kyllä rakennettu niin söpöiksi ettei tottakaan.

  MIelenkiintoinen muuten toi kanajuttu - blogien lukeminen ei ole vaan ajanviettoa vaan todistetusti sivistävä harrastus ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauvoja siellä, vauvoja täällä ♪
   Perjantaina jos tupsahtaisi lisää vauvoja,
   kun kääpiöluppaneidillä on laskettu aika ;-)

   Poista
 2. Ihania koiravauvoja! <3
  Meillä Kihru-kana on ollut hoitanut ja opettanut tipuja niin antaumuksella, että orrella on käyty killumassa jo jonkin aikaa. Lentoharjoitteluja harjoiteltiin jo aiemmin ulkona olevan puulaatikon päälle ja sisäaitauksen seinähyllylle. Niissä, kun on hieman leveämpi laskeutumispinta-ala. :D

  Jännityksellä katsotaan, miten Söpö hoitaa jälkikasvunsa. Hieman jännittää, miten Kihru tilanteeseen reagoi. Olen kyllä niin menettänyt sydämeni kanoille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa niin tutulta tuo sydämen menetys kanoille.. :)

   Sitä monet ihmiset aivan totaalisesti yllättyvät, kuinka upeita eläimiä ne ovatkaan! En itsekään osannut odottaa kaikkea sitä mitä elämä kanojen kanssa on tuonut eteen, kun niitä hankin. Kummasti on elämä opettanut ja erittäin myönteisesti - äärettömän upeita tyyppejä!

   Minä olen tässä miettinyt, että meinaakohan meidän rouvista kukaan muu alkaa hautomaan tänä kesänä. Leila meni nyt vähän "siitä mistä aita on matalin" kun alkoi hoitamaan Leenun tipuja, ei tarvitse hautoa omia! ;D

   Poista
 3. Lupiinit on ehdottomia juhannuskukkia ♥
  Ihanat pikku kanaset vai onko kukkoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen on kukko ja toinen kana :)
   Kuvassa seisaallaan oleva tyyppi on pikkukukko.

   Poista
 4. Taas opin jotain uutta kanoista. Kiitos oppitunnista!

  VastaaPoista
 5. Voi, mitä ihanuuksia! Näyttävät aivan staffinpennuilta. Ovatko? :)

  VastaaPoista
 6. Taas vauvoja<3
  Lupiini kuuluu suosikkeihini, se on todella kaunis ja sillä tulee myös kauniin väristä lankaa. Sitä ei tarvitse tukea kuten esim. jaloserkkunsa ritarinkannus. Tykkään lupiineista ja ihmettelen, että mikä ihmeen vieraslaji? Koska se lakkaa olemasta kuulumatta suomen luontoon? On niitä ollut jo ainakin yli 40 vuotta, joten eikös ne jo tänne kuulu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti ihan googlettaa tuo ritarinkannus - ja melkoinen kaunokainen sieltä löytyikin! Jollain pihoilla olen tuota nähnyt ja on kyllä sangen upea ilmestys.

   Poista
 7. Voi miten suloisia luppakorvia! On ne niin ihmeellisiä nuo vauvat <3 Ja kanoja sielläkin, ihania <3 Tykkään myös lupiineista, kaunis kukka ja niiden tuoksu on ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin voimakas tuoksu on noissa lupiineissa! Mies kun kantoi kimpun kotiin, niin kyllä huomasi nenässä että talossa on kukkasia jossain :)

   Poista

Mukavaa kun jätät viestiä! Anonyymien kommentteja ei pääasiassa julkaista, ellei mukana ole jotain nimimerkkiä. Valitsethan siis mieluiten anonyymin sijasta kohdan "Nimi/url" johon voit kirjoittaa nimimerkkisi tai nimesi, kiitos! :)