1. toukokuuta 2018

Kevätpuput ja kimalaistiedote

Kevät on vihdoin täällä! Toisin sanoen, jopa meidänkin pihalla. Tonttimme, joka on erityisen mieltynyt pitämään kiinni hankikorkeuksistaan vielä silloinkin, kun naapurit jo haravoivat lehtiä kasaan omilla pihoillaan, on luopunut lumista yllättävänkin nopealla tahdilla. Keväiset ja kesäiset pihapuuhastelut ovat siis läsnä :) ♥

Viime kesänä rakensimme pupujengille uuden ulkotarhan, jonka katto ei kuitenkaan missään vaiheessa vuotta valmistunut, vaan sen asiaa ajoi pressu. Nyt uuden, tukevan katon rakentaminen on kuitenkin hyvässä vauhdissa ja viimeisiä silauksia vaille. Ilmatkin alkavat näyttämään siltä, että pian pääsee pupupoppoo sinne muuttamaan. Ulkoilukausi kuitenkin aloitettiin tältä vuodelta nurmiaitauksessa pomppien, kun vappuaattona oli sääkin mitä mukavin.


Ennen kuin poppoo ylipäänsä pääsee muuttamaan varsinaiseen ulkotarhaan, täytyy niiden toimeentulo olla ensin kunnossa. Jaska, Kira ja Henni on siis tarkoitus totuttaa yhdeksi jengiksi. Etenkin leikkaamattomien tyttökanien yhteen totuttaminen keväällä on hieman haastellisempaa, mutta hyvin näyttää porukka hiljalleen muotoutuvan.

Henni ja Jaska ovat päässeet kenties läheisimmiksi tässä vaiheessa, sillä vaikka Henni yhä ahkerasti Jaskan selässä hyppii yhdessä ollessa, jotta tietää jätkä varmasti tossun alla olevansa, saattaa välillä yllättää näinkin hempeä näky:

Korvien lipsuttaja Jaska työntouhussa, Henni rentoutuu 
Jaskan Jänisjooga Oy
Minä kyllä niin mieleni pahoitin kun ulos raittiiseen ilmaan toivat
Loppuun pieni, mutta tärkeä tiedonjyvänen tai muistutus kaikille luontorakkaille. Elämme aikaa, jolloin erilaiset osat luontoa heräävät - ja näistä yksi on kimalaiset. Vielä tarkemmin ottaen kuningattaret, jotka talvehtivat ja heräävät keväällä perustaakseen uudet yhdyskunnat.

Kimalainen on äärettömän tärkeä pölyttäjä, jolla on tärkeä tehtävä muun muassa marjasadon suhteen. Kimalainen on luonnonmarjojen tärkein pölyttäjä ja on laskeskeltu, että pelkästään yhden ainoan kuningattaren tappaminen keväällä voi vaikuttaa jopa 10-20 kilon vähennykseen marjasadossa.

Tähän aikaan vuodesta voi esimerkiksi lattialla ryömiskellä hieman huteran oloisia kimalaiskunigattaria, jotka ovat heränneet talvilevoltaan. Sen sijaan, että takertuisi lähimpään sanomalehteen ja rullaisi sen litistääkseen kotiinsa tunkeutujan, voi päinvastoin tehdä ison palveluksen luontoa ajatellen - auttamalla pörriäisen hieman jaloilleen. Esimerkiksi sokerivesi tai hunaja on oivallista ravintoa, jolla talviuniensa jälkeen pöpperöisen työläisen saa kuntoon.

Kuten viime vuodenkin keväänä, löytyi meiltä sellainen tänäkin keväänä kanilan lattialta pökerryksissä, jalat kohti kattoa. Pörröpeppu saa tällä hetkellä hieman vahvistua hunajaa nauttien - päästäkseen sitten ulos jatkamaan sukua ja ahkeroimaan.

Viime vuonna löytämäni kuningatar oli heikossa kunnossa useita päiviä, kunnes se muutamien päivien hunajadieetin jälkeen yllätti eräänä aamuna, vihdoinkin pörisemällä kovasti väliaikaisessa majapaikassaan - muovirasiassa. Se pääsi lentoon ulos ja toivon kovasti tämänhetkisenkin "potilaan" vahvistuvan ja pääsevän sitten liikkeelle. Hunaja ainakin tekee erittäin hyvin kauppansa - kuten oheisesta kuvasta voi huomata :) ♥

15 kommenttia:

 1. Ihanat kevätpuput!Hauskoja kuvia.Tuolle mielensäpahoittajalle nauroin eritoten.😁
  Minäkin autan aina pörriäiset ja muut eteenpäin,jos ovat pinteessä.
  Eilen keräilin matoja etoven edestä kylmältä asfaltilta takaisin muhevaan multaan.Mikä ne ajaakin kylmälle kohmettumaan...
  Mukavaa kesän odotusta teille sinne!♡

  VastaaPoista
 2. Söpöset puput❤
  Tuo oli tärkeä muistutus kevätpörriäisistä!

  Mukavaa toukokuuta!

  VastaaPoista
 3. Ihania pupuja <3 Minäkin olen niin eläinrakas että pelastan aina sisälle tulleet ampiaiset/perhoset/kimalaiset varovasti pyyhkeen sisällä ulos :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos muistutuksesta kimalaisten kanssa. Itse olen niin urbaani-tollo, että äkkiä läväyttyisin sisällä olevan karvaötön entiseksi ötöksi. Nyt muistan ja tlupaan toimia toisin. Ja tarvittaessa laitan vaikka ton buffankin pystyyn ;)

  Mutta noi puput. Ihan liian söpöjä <3

  VastaaPoista
 5. Voi ihanuus miten suloisia pupusia♥ Mukavaa alkanutta toukokuuta,tuokoon se mukanaan kaikkea ihanaa♥

  VastaaPoista
 6. Ihana kertomus pörröpepusta. Täytyypä olla tarkkana, jos vaikka täälläkin tuollainen kesävieras näkyisi. Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
 7. Ihanan suloisia pupuja ♥

  Keväisin terveisin Maija

  VastaaPoista
 8. Hyvää kevättä teille! Kiva, että teidänkin piha on sulanut lumista :) ! Tänään näin kaksi kimalaista, toisen omalla pihalla ja toisen päiväkävelyllä ja molemmat olivat oikein tomeria ja lentelivät reippaasti. Kimalaiset on symppiksiä! Kuten mehiläisetkin. Ampiaisetkin olisi, ellei ne olisi niin usein niin kiukkuisia :)

  VastaaPoista
 9. Meillä noita kimalaisia on keväisin tupsahtanut ihan asuntoon sisälle lentelemään ja niiden pyydystäminen on väliin ollut hankalaa, kunnes sain viime keväänä vinkin perhos- tai akvaariohaavin käyttämisestä ja sellainen onkin ollut oikein kätevä tähän hommaan.

  VastaaPoista
 10. Kivoja pupun kuvia. Hauska tuo kommentti mielensäpahoittajasta. :) Eipä ole tullut mieleeni ruokkia pörriäisiä, mutta en niitä kyllä litistäkään. Vien ne pyyhkeen nurkassa varovasti ulos. Toivottavasti ovat selviytyneet siellä omin nokkineen eteenpäin.

  VastaaPoista
 11. Ihastuttavia kuvia jälleen:)
  Mukavat naurut tuli tuosta "mielensäpahoittaja kommentista" :)
  Muutamia pörriäisiä nähnyt jo pörräilevän, mutta sisälle eivät ole eksyneet.
  Jos eksyvät sisälle, vien aina ne varovasti ulos:)
  Ihana alkavaa kesää sinulle ja karvakavereille! T: - Satuli-

  VastaaPoista
 12. Ihania pupusia <3
  Meistä on ihana seurata mitä meidän Retu & Tahvo touhuaa pupulassa. Mahtavasti tutustuvat meidän koiruleihin <3 Ihanaa kun ranchillamme on vipellystä ja elämää <3

  VastaaPoista
 13. Voi mitä pulleropomppiksia ♥ Kimalaisia olen kantanut aika paljon ulos kukkiin ja erästä elvytin sokerilla, hunajaa ei ollut:)

  VastaaPoista

Mukavaa kun jätät viestiä! Anonyymien kommentteja ei pääasiassa julkaista, ellei mukana ole jotain nimimerkkiä. Valitsethan siis mieluiten anonyymin sijasta kohdan "Nimi/url" johon voit kirjoittaa nimimerkkisi tai nimesi, kiitos! :)