keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Haastepläjäys!

Olen tässä viikkojen varrella saanut vaikka millaisia haasteita, joihin en ole vielä saanut aikaiseksi yhteenkään vastata tai yksinkertaisesti ehtinyt alkaa paneutumaan. Olen aina iloinen, kun sellaisilla muistetaan vaikka vastaamisnopeuteni ryömiikin etanan tahtiin. Vaan nyt ehtiessäni vastaan pariin samalla kertaa! ☺

Aloitetaanpas 11 kysymyksen koirahaasteesta, johon Steffi haastoi About getting Lucky-blogissaan viikko takaperin. 11 koiramaista kysymystä. Tästä lähtee:

1. Mikä sai sinut hankkimaan ensimmäisen koirasi?
Kun lapsuudenkodin vanhasta koirasta aika jätti, olin oitis kärkkymässä uutta koiraa. Vanhasta ja lapsista sen kummemmin välittämättömästä koirasta ei ollut juuri iloa esimerrosikäiselle, joten riemuni oli rajaton, kun ollessani 13-vuotias tuli perheeseen uusi pentu. Sekarotuinen Hiro-koira oli mitä mahtavin kaveri, mutta jätti suuren aukon sydämeen, sen menehdyttyä vajaa 5-vuotiaana.

Menetys tuntui niin musertavalta, että kuvittelin tuolloin tosissani, etten enää koiraa halua elämääni. Vaan meni 8kk kunnes tein päätöksen: haluan koiran. Tuumasta toimeen ja hakemaan koiranpentua. Saapui sekarotuinen poika, Rudi.


Uskon aidosti, etten enää koskaan tule kiintymään yhteenkään karvakaveriin kuin siihen. Se oli silloisessa elämässäni ystävä, lohduttaja ja samalla sen kanssa oli aluksi todella vaikeaa. Vaikeuksien kautta taltutettiin kuitenkin äärimmäisen vaikea eroahdistus ja muita ongelmia. Elämäni hirvein päivä oli se eräs syyskuun vastainen yö vuonna 2009, kun jouduimme viemään vajaan 9-vuotiaan Rudin nukutettavaksi.


2. Kerro 5 koirasi parasta puolta.
Tyyne: Todella mukautuvainen uusiin ja erilaisiin tilanteisiin, erittäin helppohoitoinen turkki, hyvä terveys, tottelevainen, itsevarma.
Tahvo: Läheiskaipuinen, mahtava reissukaveri, tottelevainen, hellyydenkipeä, kaverillisuus
Mauri: Hiljaisuus, ihmisystävällisyys, koiraystävällisyys, kuuliaisuus, kiltteys
 
3. Jos saisin muuttaa yhden asian koirassani, minkä muuttaisit?
Tyynen kohdalla vastaus on erittäin selkeä, se tulee kuin apteekkarin hyllyltä konsanaan: loputon ahneus. Millaista sydämentykytystä ihmisparka saakaan vuosien varrella kokea, ahneen porsaan ahmittua milloin mitäkin epäsopivaa apetta, keinolla millä hyvänsä.
 
Tahvon kohdalla vastaus on ylivilkkaus. Se on äärimmäisen energinen ja vaatii tekemistä ja huomiota todella paljon. Siinä missä muut koirat kävelevät, Tahvo hyppii. Tahvon kanssa saa panostaa paljon, että se saisi tarpeeksi aktiviteettia ja aivojumppaa. Vähempikin vilkkaus riittäisi.
 
Mauri on tasaisimman luonteinen koira, mitä olen ikinä omistanut, joten sen kohdalla oli vaikea keksiä tätä yhtä asiaa. Sitten se kuitenkin tuli mieleeni: stressaantuminen isoissa väkijoukoissa vieraissa paikoissa. Esimeriksi Katselmuksessa, eli paimensukuisten lapinkoirien epävirallisessa näyttelyssä koiraparka kävi niin kierroksilla, että hyvä kun ei vallan vieteriksi vääntynyt.
 
4. Mikäli sinun pitäisi valita seuraava koirasi toisesta rodusta kuin nykyisesi, mikä rotu se olisi?
Perustele.
Nykyiset rodut lapinkoira ja beagle ovat keskenään kovin erilaisia, mutta kumpikin sydämeni täysin vieneitä. Jos ottaisin jonkin muun rodun kuin jommankumman näistä, olisi vaihtoehtoja useampikin: pk collie, sheltti, staffi. Näistä todennäköisesti päätyisi shelttiin, sillä olen aika nuoresta saakka ajatellut, että jonain päivänä hankin sheltin. Pidän kovasti shelttien luonteesta ja kovastihan nämä miellyttävät silmääkin ☺
 
5. Mitä viittä ominaisuutta (luonne tai ulkonäkö) et koskaan haluaisi oman koirasi omaavan?
Kokemuksesta rikastuneena voisin sanoa ensimmäiseksi asiaksi eroahdistuksen. Sen sai Rudin kanssa kokea ja se oli äärimmäisen raskasta henkisesti - puhumattakaan kaikesta kodin irtaimistosta, joka kutistui kummasti koiran yksinolojen aikana. Muut asiat liittyvät fyysiseen olemukseen, eli koirat joilla on äärimmilleen jalostettuja piirteitä, joista on joko suorasti tai epäsuorasti haittaa terveydelle.
 
6. Mikä on ollut suurin oivalluksesi koiranomistajana?
Koko elämäni aikana on ollut ainoastaan yksi 8kk jakso, jolloin perheeseen ei ole kuulunut koiraa. Koira tai koirat ovat siis olleet aina oleellinen osa elämää, yksi pala kokonaisuutta. Siksi on vaikea keksiä mitään erityistä oivallusta. Oikeastaan se minkä keksin liittyykin juuri tuohon kahdeksan kuukauden koirattomaan aikaan: oivalsin, ettei elämäni vain tunnu kokonaiselta ilman koiraa.

 
7. Mitkä ovat 3 koiranomistajuuden parasta asiaa?
Yllättävän vaikea kysymys. Kenties sellainen olisi muotoiltavissa ihan niin, että on aina joku joka on valmis lähtemään tekemään yhdessä jotain. Ystävä, seuralainen, reissukaveri.
 
8. Nimeä rotu, jota ihailet, muttet itse haluaisi omistaa. Perustele.
En mietinnästä huolimatta keksi tällaista.
 
9. Kerro 5 koirasi sinua vähiten miellyttävää puolta.
Tyyne: ahneus, kerrottuna viidellä.
Tahvo: ylivilkkaus, haukkuherkkyys, jonkinasteinen remmirähjäys
Mauri: stressaantuminen suurissa väkijoukoissa, Tahvoon leimautuminen
 
10. Mikä on koirasi lempipuuhaa? Milloin se on onnellisimmillaan?
Tyyne luonnollisesti on onnellisimmillaan murtauessaan kaappeihin tai muihin paikkoihin, josta on mahdollisuus varastaa syötävää. Ruokailun jälkeen se on tyytyväisesti vatsa pömpöllään pedillään tai peittoon kääriytyneenä, miettien kai, kuinka elämä on elämisen arvoista syömisen tähden.
 
"Kuulinko jääkaapin oven narahtavan?"
 
Tahvo on ehdottomasti kaikkein onnellisimman silloin, kun käyn sen kanssa kahdestaan jossain ulkoilemassa/reissussa. Se saa tällöin jakamattoman huomioni ja on niin onnessaan tilanteesta, että hyvä kun pysyy nahoissaan. Se myös rakastaa juoksemista. Se nauttii kun saa vain juosta, vaikka peltoa edestakaisin. Uudelleen ja uudelleen..
 
* Rämpyti rämpyti rämpyti *
 
Mauri rakastaa leikkimistä. Leluilla, monilla, erilaisilla leluilla. Niitä onkin kotonamme niin sisällä kuin ulkonakin ylettömät määrät. Maurilla on tapana joidenkin päivien ajan suosia yhtä lelua, kunnes se vaihtaa sen toiseen, jota taas suosii seuraavien päivien ajan. Ja tätä yhtä yltä päältä limaista lelua sitten tuodaan ja tungetaan syliin jatkuvasti ☺
 
 
11. Mikä on koirasi hassuin tapa?
Mauri on innokas esittämään oravaa tai pupua, kumpaa sanaa sitten haluaa käyttää. Kun se haluaa ruokaa, se istuu oravana. Kun se haluaa muuten vain huomiota, se istuu oravana. Orava, orava, orava.
 
Tahvon kanssa ollaan saatu aina nauraa, kuinka helppo se on pitää tyytyväisenä. Kun se huomaa jonkun istahtavan vaikkapa sohvalle, se huomaa tilaisuutensa koittaneen ja rientää oitis jalkojen eteen selälleen. Vaan se ei suinkaan vaadi vatsarapsutuksia: sille riittää kun joku hieman heiluttelee sen tassua. Ennen kuin huomaatkaan, on lattialta sojottava tassu telakoitunut kiinni varpaisiisi ja odottaa heiluttelua. Siinä sitten voit elokuvan ajan hieman heilutella varpaitasi niin, että tassu niiden mukana kevyesti heilahtelee. Ja Tahvo nauttii.
 
Tyynen hassuimman tavan voisi kenties ajatella liittyvän sen loputtomiin ruoanmetsästysreissuihin, vaikka se samalla onkin asia, joka saa hiukset harmaantumaan ennenaikaisesti. Toisaalta sen tapa pyytää ulos on ollut aina hieman "valtaväestöstä" poikkeava, sillä se istahtaa olohuoneen nurkkaan rennosti istumaan ja päästelee sitten hyvin matalia ja hiljaisia mörähtelyjä. Vieraat ihmiset eivät yleensä osaakaan millään muotoa yhdistää, että koiralla on hätä ja se haluaa ulos ☺
 
Sitten pukkaa seuraavaa vastausta haasteeseen. Tämä haaste on myös 11 kysymyksen haaste, mutta kysymykset ovat enemmän yleisluontoisia. Tähän haastoi Karjakko Navetan ovelta-blogista.
 
1. Oletko käynyt luonnonpuistossa? Missä?
En ole käynyt. Kansallispuistoissa ole käynyt parissa.
 
2. Minkä luonnonvaraisen eläimen olet nähnyt viimeksi?
Rusakkohan se pellolla pompotteli ☺
 
3. Hämähäkki lattialla. Mitä teet?
Rehellisesti sanoen, menen täysin paniikkiin. Erittäin voimakas araknofobia ollut seurana lapsesta saakka ja vaikka välillä saanut sitä jo hieman parempaan suuntaan, niin yhä vain seuranani.
 
4. Millaisessa saunassa tykkäät saunoa?
Sopiva lämpö, niin kelpaa mulle ☺
 
5. Mitä muutosta haluaisit kotiisi?
Terassi ainakin olisi mukava saa jossain vaiheessa rakennettua..
 
6. Uskotko henkiin ts. kummituksiin?
En
 
7. Miten vietät mieluiten vapaa-aikasi?
Yllättyyköhän joku, jos mainitsen eläimet, hah! Muita tärkeitä ja hyvin oleellisia asioita on mm. lukeminen, erilaiset vapaaehtoistoiminnat ja nautin kovasti luonnon valokuvaamisesta. Näin keväällä-kesällä pihalla oleminen on erittäin oleellinen osa aikaa.
 
8. Mitä katsot mieluiten tv:stä?
En mitään. Haluamani sarjat ja elokuvat katselen Netflixista tai Viaplaysta.
 
9. Mitä eläimiä sinulla on?
Tähän vastaus löytyykin jo tuolta blogin reunasta ☺
 
10. Lempielokuvasi?
Equilibrium
 
11. Mieluisin laulaja/bändi?
Minä olen vähän sellainen, että tykkään yleisimmin erilaisten artistien yksittäisistä kappaleista. Yhdellä miellyttää, toisella toinen.

4 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus, varsinkin ekojen kysymysten osalta kun koirista kerrottiin :)

  VastaaPoista
 2. Olipa kiva lukea vastauksia! :) Varsinkin nuo Tyynen ahmattimaiset puolet oli niin hyvin kuvailtu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyyne - täyttä ahneutta kirsusta hännäpäähän! :-)

   Poista

Mukavaa kun jätät viestiä! Anonyymien kommentteja ei pääasiassa julkaista, ellei mukana ole jotain nimimerkkiä. Valitsethan siis mieluiten anonyymin sijasta kohdan "Nimi/url" johon voit kirjoittaa nimimerkkisi tai nimesi, kiitos! :)